środa, 25 czerwca 2008

Filety w marynacie z przepisu Bajaderki

Postanowilam wyprobowac nowy zakup- patelnie grillowa. Szukajac sposobow uzytkowania tego cuda natrafilam na przepis Bajaderki na marynate Teryiaki. Wczesniej juz mialam nie raz okazje sprobowac smaku kurczaka tak marynowanego ale byly to tzw. gotowce. Ciesze sie, ze ten przepis napotkalam na drodze gdyz smak kurczaka jest niesamowity. Ilosc skladnikow oryginalnego przepisu zmniejszylam.


Potrzeba;

3 filety z piersi kurczaka

na marynate;

1/2szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki miodu
1 lyzeczka startego swiezego imbiru
2 lyzki octu z czerwonego wina
1/3 szklanki oleju
1 duzy zabek posiekanego czosnku
garstka posiekanej zielonej cebulki

Skladniki marynaty wymieszac, zalac nia filety i marynowac ok godziny w lodowce.

Piec na patelni grillowej z obu stron na rumiano.

wtorek, 24 czerwca 2008

Zielony tydzien


Juz dzis zapraszam na Zielony Tydzien. Mamy jeszcze kilka tygodni do tej daty ale daje nam to sporo czasu na przygotowanie listy pysznosci do przygotowania, a innym blogujacym oraz Forumowiczom- dni na rzygotowanie innych Weekendow czy tygodni.

Proponuje akcje Zielony Tydzien by zaprezentowac potrawy, ktore maja kolor zielony. Nie koniecznie cala potrawa musi miec ten kolor, wygladaloby to monotonnie. Wystarczy, ze danie bedzie zawierac zielony element :)

Zapraszam.

Kod do pobrania logo na bloga;





Podsumowanie Weekendu Serowego na blogach




Weekend serowy trwal tylko cztery dni i mysle, ze w przyszlym roku warto go wydluzyc do tygodnia.

Uwazam, ze weekend byl bardzo smaczny i bogaty w nowe przepisy. Mam nadzieje, ze nasze biblioteki kulinarne wzbogacily sie o nowe zrodla smakowitosci.
Tutaj zamieszczam podsumowanie tego co w czasie weekendu dzialo sie na blogach;


Atina zrobila Calzone z nadzieniem serowym wedlug przepisu Bajaderki

Casiapaw podzielila sie przepisem na Letnie conchiglioni z serem, pomidorami i pietruszkowa nuta oraz Sola pod serowo-pieczarkowa pierzynka

Koffee nadziewala pieczarki pieprzno-czosnkowe miesem mielonym z serem camembert. Przygotowala tez proziaki smietanowe z twarozkiem na slodko oraz pizze

Kuchnia Ireny i Andrzeja zaserwowala nam kotleciki ziemniaczano serowe oraz kotlety z zoltego sera z szynka

Malta, na swoim blogu zaproponowala kalarepki z feta

Olasz "Przy duzym stole" czestowala nas Crack'n egg oraz Ryba z grilla z serem Blue Stilton®

Olga Smile w blogu "Smak imprezy" ugoscila nas Zupa porowa niezwyczajna, gdyz mocno podrasowana i skoligacona z róznymi kuchniami swiata oraz Camembert z chutneyem z cebuli lub rabarbaru

Zemfiroczka, autorka bloga "W kuchni i o kuchni" zaproponowala zupe serowa oraz koreczki z camembertem.

Ja przygotowalam Sernikobrownies, kanapki z mozarella i anchois, Naan pizze oraz kawowe serniczki na zimno z sosem czekoladowym.


Bardzo serdecznie dziekuje za udzial w Weekendzie serowym :D

poniedziałek, 23 czerwca 2008

Kawowe serniczki na zimno z sosem czekoladowym

 


Kolejny przepis z mojej ulubionej ostatnio ksiazki "Dania Slodkie" Wyd. Wega Delbana Polska. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Smak sera i kawy, hmmmm...

Skladniki;

250g zmielonego twarogu

250g gestej smietanki kremowki 36%

4 lyzki bardzo mocnej kawy

80g mialkiego cukru

Sos czekoladowy; 100g gorzkiej czekolady i 50g niesolonego masla

Przygotowanie;

Wylozyc 4 male foremki okragle o pojemnosci 100ml, muslinem (kawalki muslinu musza byc na tyle duze, zeby zawinac w niego serniczki rowniez od gory), ja wykorzystalam gaze.
Utrzec twarog na gladko, nastepnie dolac smietane.
Dodac kawe i cukier, wymieszac. Nalozyc do foremek i calkowicie zawinac w muslin. Chlodzic w lodowce co najmniej 90 min, nastepnie wylozyc serniczki na talerzyki, ostroznie zdejmujac muslin.
Aby przygotowac sos czekoladowy, nalezy powoli roztopic czekolade w rondlu z maslem i 4 lyzkami wody. Mocno wymieszac, aby powstal gladki sos, nastepnie lekko go ostudzic i polac nim kazdy serniczek.
4 porcje.

Naan pizza


Bardzo lubie przygotowywac potrawy, ktorym nie trzeba poswiecic wiele czasu, przygotowan. Dlatego tez polubilam najnowsza ksiazke Nigelli "Nigella Express", ktora ma na celu wprowadzic nas w swiat takiej wlasnie kuchnia; szybkiej i smacznej. Ciasto naan jest ciastem indyjskim. Przyznam szczerze- nie probowala wczesniej. Ale spodobal mi sie pomysl Nigelli na wykorzystanie takiego ciasta jak spodu do pizzy. Przepis troche zmodyfikowalam, gdzy ciasto posmarowalam oliwa by nabralo miekkosci, zamienilam gatunki poszczegolnych skladnikow, np. grzyby na wczesniej podsmazone pieczarki.


Skladniki;

4 placki naan

200 g pieczarek

przecier pomidorowy

ser cheddar (ilosc wedlug uznania)

Pieczarki oczyscic, pokroic i obsmazyc. Placki posmarowac przecierem pomidorowym i nalozyc na nie pieczarki i ser zolty. Zapiekac przez 5 minut w temp. 170 C.

sobota, 21 czerwca 2008

Kanapka z mozarella i anchois

Gdy zobaczylam ten przepis od razu wiedzialam, ze to cos dla mnie. Uwielbiam mozarelle i pieczarki. Dzis, z okazji Weekendu z serem, przygotowalam kanapki dla siebie i meza na kolacje. Oj, bardzo Mu smakowalo i domaga sie bym predko to powtorzyla :)

Skladniki;

4 duze pieczarki- same kapelusze

4 male buleczki

4 liscie salaty maslowej

1 duza kulka mozarelli

1 lyzka majonezu

8 filecikow anchois

oliwa do smazenia

sol, pieprz

Na niewielkiej ilosci oliwy usmaz kapelusze pieczarek, przypraw sola. Bulki przekroj na pol, posmaruj obie czesci majonezem. Na dolnej czesci ukladaj; lisc salaty, pieczarke, plaster mozarelli i po dwa fileciki anchois. Przypraw swiezo zmielonym pieprzem i przykryj druga polowka bulki.

Przepis pochodzi z magazynu Gala Kuchnia & Sztuka Stolu/ kwiecien-czerwiec 2008.

piątek, 20 czerwca 2008

Sernikobrownies

Nigdy nie pieklam sernika a moje wspomnienia o ciezkich, zapychajacych ciastach z bialego sera nie zachecaly mnie do zadnej proby. Dopiero pod wplywem przepisu na sernikobrownies, znalezionego na foum Cincin, postanowilam sprobowac. Przepis przedstawila Liska, dodala tez smakowita fotke by zachecic forumki do pieczenia. 20 stron postow odpowiedzi na przepis sprawilo, ze stwierdzilam- nie ma na co czekac. A serowy weekend to swietna okazja :)

Skladniki;

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru
5 jajek
110 g mąki
400 g sera kremowego
cukier waniliowy
120 g świeżych malin,truskawek lub wisni- moga to byc owoce mrozone

Czekolade polamac na kawalki i rozpuscic w kapieli wodnej. Odstawic do wystudzenia. 250g cukru pudru zmiksowac na gladka mase z maslem. Miksujac dodawac kolejno 3 jajka, roztopiona czekolade i make (dokladnie mieszac po kazdym kolejnym skladniku).

W drugiej misce utrzec ser, 2 jaja, cukier waniliowy i reszte cukru pudru.

Foremke o bokach 20 i 30 cm natluscic. Wylac 2/3 ciasta, na nie mase serowa i pozostala czesc ciasta i ulozyc owoce.
Piec ok 1 godziny.

wtorek, 17 czerwca 2008

Roladki z piersi indyka

Bardzo lubie przygotowywac roladki z piersi indyka. Dosc latwe i nie pracochlonne w przygotowaniu.

Potrzeba;

3 duze filety z indyka,

150 g pieczarek,

kawalek sera zoltego,

jajo,

bulka tarta,

kilka wykalaczek,

olej

Pieczarki oczyscic, obrac, pokroic i obsmazyc na oleju. Filety rozbic, przekroic na pol. Na kazdy plat fileta nakladac po lyzce pieczarek i plasterku sera. Zawijac w rulonik. (Poniewaz filety sa duze, kroje je na pol i zwykle musze roladki podpiac wykalaczka.) Obtoczyc w jajku i bulce tartej. Przelozyc do naczynia zaroodpornego lub brytfanki- wczesniej nalac troche oleju. Piec w temp. ok 180 C 20min, po tym czasie odwrocic roladki wierzchem do dolu i piec kolejne 20 min. Czas mozna oczywiscie skrocic lub wydluzyc. Ja wydluzam poniewaz wtedy mieso jest mieciutkie i delikatne.

Czekolada

W dniu slubu dostalismy od mojej siostry czekolade :) Pisze o tym poniewaz jest piekna i to doskonaly pomysl na podarunek na rozne okazje.

Niestety sklepow w Polsce raczej nie ma /moze takie czekolady sa sprowadzane?/ ale mozna pocieszyc oko na stronie internetowej http://www.iloveyoumorethanchocolate.com/ I tu mamy duzy wybor- czekoldy walentynkowe, Wielkanocne, urodzinowe, slubne oraz wiele innych. Jest takze apteka, w ktorej, jesli potrzeba zaopatrzymy sie w zestaw pierwszej pomocy. Czekoladowy oczywiscie :)

poniedziałek, 16 czerwca 2008

Dania slodkie

Uwielbiam spedzac czas w ksiegarni, przegladac nowosci i nie tylko. Najwieksza przyjemnosc sprawia mi zagladanie do ksiazek kulinarnych. Przed zakupem sprawdzam w internecie, co nowego jest na rynku; co ciekawego "wykopaly" kolezanki z forum i zebrane informacje maja duzy wplyw na zakup. Nie zawsze. Najczesciej przegladam kilka ksiazek i mimo, ze planowalam kupic okreslona pozycje, wybieram ksiazke, ktora akurat w danej chwili wywarla na mnie wrazenie. Uwielbiam potem w domu usiasc i przy kawie przegladac te moja nowa lekture.

Cztery miesiace temu zakupilam ksiazke, ktora uwielbiam i ktora szczerze polecam. "Dania slodkie" wydawnictwa Wega Delbana Polska. Wertuje te ksiazke co tydzien w poszukiwaniu inspiracji, nawet jesli nie planuje niczego piec :) Traktuje ja jak album, ktorego ogladanie relaksuje. Ksiazka zawiera przepisy na ciasta, ciasteczka i desery. Niektore przypominaja popularne desery inne wygladaja dosc egzotycznie. Znajdziemy tu przepisy m.in na ciasto czekoladowo karmelowe, ciasto bananowe z miodem, sojowy sernik z jagodami czy nugat. Mozemy wybierac sposrod sufletow, owocow w roznego gatunku sosach, lodow, musow i tart. Kazdy przepis jest wzbogacony o fotografie. Dodatkowo ksiazka zawiera przepisy podstawowe np. na przygotowanie prazonych orzechow czy przyprawy Mixed Spice. 400 stron slodkich przyjemnosci.

niedziela, 15 czerwca 2008

Proste krewetki na lisciach salaty

Bardzo dlugo nastawialam sie psychicznie na zakupienie krewetek. Tak jak wiele innych osob odstraszal mnie ich wyglad. W koncu jednak doszlam do wniosku, ze skoro inni zachwycaja sie krewetkami to sa one zjadliwe no i kupilam. Postanowilam przygotowac je na grilla organizowanego u znajomych i skorzystalam z przepisu Olgi Smile na Proste krewetki na lisciach salaty rzymskiej. Bardzo mile zaskoczylam siebie i kilku znajomych smakiem krewetek.

Skladniki;

Krewetki
Salata lodowa (w oryginalnym przepisie jest rzymska)
majonez
sol

Najlepiej wykorzystac krewetki, z ktorymi nie nalezy nic juz robic- odrywac rozrywac itd. No chyba, ze ktos to lubi. Krewetki przygotowac zgodnie z instrukcja producenta. Wymieszac je z majonezem i posolic. Salate lodowa podzielic na male kawalki i na kazdym ukladac po jednej lub dwie krewetki.



sobota, 14 czerwca 2008

Pudding truskawkowo ryzowy

Truskawkowy Tydzień


Uwielbiam tutejsze rice pudding, szczegolnie czekoladowe i truskawkowe.

Postanowilam przygotowac sobie dawke pysznosci truskawkowej. Smak nie identyczny z oryginalem ale za to swiadomosc, ze brak w tym konserwantow i innych ciekawych dodadtkow :)

Potrzeba;

2 szklanki mleka,
szklanka ryzu,
laska wanilii,
200 g truskawek,
lyzka cukru

Ugotowac ryz w mleku z dodatkiem laski wanilii, tak by ryz pozostal "aldente"- nie sklejal sie i nie byl zbyt miekki. W tym samym czasie umyc truskawki, kilka odlozyc do dekoracji, pokrajac na cwiartki i zagotowac w niewielkiej ilosci wody z dodatkiem lyzki cukru. Gdy ryz bedzie gotowy, odcedzic, usunac laske wanilii i dodac mase truskawkowa. Wymieszac i przelozyc do szklanek.

niedziela, 8 czerwca 2008

Herbatniki z serem mascarpone i truskawkami



Truskawkowy Tydzień


Kolejny z weekendow CinCinowych :)
Chcialam przygotowac ciasto z truskawkami i serem mascarpone. Moj piekarnik niestety nie nadaje sie do pieczenia ciasta kruchego. Mimo to podjelam kolejna probe, upieklam i co? Znowu sie nie udalo. A poniewaz nie mialam juz czasu na przygotowanie biszkoptowego kupilam slodkie ciastka i z nich uczynilam podstawe do przepysznej masy z sera mascarpone i truskawek :)
Przepis na mase z ksaizki "Dania slodkie".



300g serka mascarpone
60g cukru pudru
1 lyzka soku z cytryny
300g truskawek, pokrojonych na cwiartki
herbatniki

Serek, cukier puder i sok z cytryny utrzec na gladka, kremowa mase. Dodac truskawki.
Ulozyc na wierzchu herbatnikow i wstawic do lodowki na 3 godziny az stezeje.


czwartek, 5 czerwca 2008

Weekend z serem


    


Postanowilam zorganizowac wspolne kucharzenie z serem w roli glownej. Na rynku mozemy wybierac sposrod serow nie tylko produkowanych w Polsce. Sa takze sery sprowadzane z Niemiec, Holandii, Wloch oraz wielu innych krajow. Popularne sa sery zarowno twarde jak i miękkie. I bardzo ciekawa jestem czy wybierzecie swieze czy np. wedzone :) Informacje podaje dzis, tuz przed rozpoczeciem weekendu truskawkowego, abyscie mialy czas na przygotowanie :)
Zapraszam.